Amning, småbarnsliv, diabetes och julmarknad

Den här bilden från underbara hejhejvardag dök upp i mitt flöde igår, och det var något jag verkligen behövde se. Vi har haft det kämpigt med amningen. Det är svårt för lillebror att få grepp och han ligger och bökar mycket vid bröstet, medan han blir mer och mer frustrerad och ledsen. Det skär verkligen i mammahjärtat. Sen när han väl får grepp så vet jag fortfarande inte hur mycket han faktiskt får i sig. Det kommer mjölk, visst, men känns fortfarande inte som att det är några större mängder. Brösten känns aldrig överfyllda även när det går långt mellan amningstillfällena och jag tycker inte att han sväljer jättemycket heller. Pumpat en del med en svindyr pump som vi hyr, och jag släpper bara några ml precis i början, sen bara sitter jag där som ett mjölkkreatur utan att något händer. Det är trots allt bättre än när jag satt med samma procedur med storebror, men känns inte helt hundra än. Kommer försöka köra på såklart, framförallt tills vi får tungbandet åtgärdat och kanske får bättre förutsättningar. Men jag behöver vara snäll mot mig själv också. Storebror var nöjd och glad och har växt och utvecklats som han ska ”trots” att han flaskmatades. Lillebror verkar generellt nöjd med både lite amning och ersättning. Nu när vi kör på var fjärde timme cirka så hinner han bli lite hungrig innan det är dags för nästa mål så vi får till amningen då istället för att han mest ligger och sover tills det är tid för flaska som innan. Och utöver det så försöker jag också pumpa. Vi får se. Inget löser sig väl över en dag, vi kör på och ser hur det går. Väntar på kallelse till Öron näsa hals, och hoppas att det går snabbt.

Igår tog vi dock en liten paus från att kämpa med amningen och drog på julmarknad! Det blev premiärtur för ståbrädan till vagnen, vilket funkade bättre än förväntat. Lillebror låg nöjt i vagnen utan större klagomål hela turen, medan storebror fick mumsa lussekatt och åka häst och vagn. Sen fick den store ett litet trotsutbrott när vi satt oss för att äta lite lunch, men då hade vi också hoppat att sova middag så kan ju ha påverkat. Storebror är väldigt mjuk och fin mot lillebror, även om han ibland kan bli lite överexalterad, men får sina stunder av trots då han på ren svenska kan bli rätt jävlig. Han slåss och sparkas och springer och gömmer sig eller gör sig till gelé och lägger sig platt på golvet. Oftast är det när vi ska klä på ytterkläder, även om han inte vill gå in igen när vi väl kommit ut och har hur kul som helst. Men varje morgon är det mer eller mindre bråk. Nu är ju min sambo hemma och han jobbar ju även hemifrån sen, så vi kan hjälpas åt, men jag undrar hur sjutton man löser att ha två barn att göra i ordning på morgonen om man är helt själv? Om ens partner går iväg till jobbet eller om man är ensamstående och man behöver amma samtidigt som man ska få i den store frukost och på med kläder. Man löser det ju på något vis, uppenbarligen. Jäkla superhjältar vi föräldrar! Lillebror är dock väldigt chill, sover mycket och verkar nöjd med tillvaron för det mesta. Nu har vi fått hem ett bedside crib vilket funkar toppen, och det kan även extraknäcka som en babybalja så han kan ligga där och sova men ändå hänga med. Något som var helt otänkbart med storebror som bara skulle vara nära, nära, nära. Vilket såklart lillebror får också, men skönt att kunna lägga ifrån honom också. Och bara det faktum att vi kunde sitta och äta tillsammans framför På spåret i fredags med en enveckas bebis som var glad och nöjd nästan hela programmet. Med storebror fick vi äta i skift och det fanns sällan utrymme att kolla ostört på något på TV. Så det kan ju vara olika. Är detta lugnet före stormen, eller har vi helt enkelt fått jackpotten?

På en helt annan front så har jag för ”skojs skull” kollat mitt blodsocker några gånger. På BB nöjde de sig med att mitt fastevärde låg bra första morgonen så släppte de mig. Då har mitt fastevärde legat stabilt runt 4-5 de senaste månaderna när jag ändå räknats som diabetiker, så kändes inte helt övertygande. Men nu har jag mätt efter en frukost med ljust bröd och söt müsli, efter pizza, och efter en hel del lösgodis – den första vet jag garanterat hade fått mitt socker att skjuta i höjden under graviditeten, och jag kan inte tänka mig annat om de andra ”målen”. Varje gång jag mätt har det dock legat stabilt på 5,nåt! Känns rätt häftigt ändå, och mer konkret än fastevärdet. Kommer få göra en ny glukosbelastning om 3 månader enligt diabetesmottagningen (1 år enligt läkaren som BB pratade med dock?) eftersom jag ändå hade höga siffror på den, men får hoppas att det också håller sig bra. Hur som helst är det rätt coolt! Hormoner alltså, så de kan ställa till det med både blodsockret och foglossning. Och helt otroligt hur bra jag känner mig nu. Lite gör sig fogarna påminda, men kunde gå i helt normal takt till, på och från julmarknaden utan någon smärta och bara en lätt seghet efteråt. Får ändå klassas som en vinst! Så nu håller vi tummarna för att det här med amningen också reder ut sig – och om inte så funkar det hur bra som helst med ersättning också. Nöjd bebis och nöjd mamma, hur vi kommer dit gör kanske inte så stor skillnad. Det är smidigt att bara ha maten redo i lagom temperatur och färdig, att slippa hålla på med att blanda, värma, hålla rent flaskor osv… Men nu har vi lite bättre rutin på det och kan göra det smidigt, känns även lättare att fixa med flaska på språng om man är ute än att försöka hala fram brösten i minusgrader? Har ju inte samma erfarenhet när det kommer till amning, så ur den aspekten är jag ju mer eller mindre en förvirrad förstagångsförälder. Men ja, en dag i taget nu, så får vi se hur det går. Hade en liten gråtattack härom dagen, men jag försöker hålla mig lugn och positiv. Tålamodet räcker inte alltid till och jag kan få dåligt samvete över att det inte bara går lätt och naturligt, även om jag vet att jag inte borde. It’s a struggle…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s