Utvecklingsfas fem och vampyrbebis?

Nu är vi redan framme vid femte utvecklingsfasen: relationer. Efter denna fas förstår bebisen relationer mellan ting (ex på/under/i) och även att saker kan vara nära eller längre bort. Här börjar bebisen förstå att föräldrarna kan gå iväg och vara långt borta. Orsak-verkan blir väldigt intressant, tex en strömbrytare till EM lampa eller leksaker där något händer när man trycker på en knapp. Små detaljer blir väldigt spännande. Bebisen börjar även förstå relationen mellan ord/meningar/gester och bekanta situationer och rutiner i deras värld.

Vi har ju inte märkt av tidigare faser nämnvärt, och denna gång har lillebror betett sig lite annorlunda flera veckor innan språnget skulle ta plats. Han är fortfarande som rastlös i kroppen och krånglar lite mer vid matning och sövning. Vi har hittat lite nya rutiner för att få ihop det, och över lag är det fortfarande inte särskilt krävande ändå. Han har fått för sig att vakna runt 04-06 då han får mat och ny blöja, men lyckas somna om rätt lätt sen. Han är lite mer orolig och smågnällig i sömnen, men är lätt att lugna med en hand på bröstet oftast.

Jag börjar dock fundera på om det inte är tänder på gång. Jag har funderat innan, då de klassiska två tänderna i nederkäken, men nu är det liksom ”huggtänderna” som ser ut att ha växt till sig. Man ser dem om man lyfter på läppen liksom under tandköttet. Lite bulligt är det där de ska spricka igenom så småningom. Ingen aning om det är tänder på väg som imorgon eller om ett halvår liksom, men lillebror verkar lite smått besvärad och tycker det är skönt att tugga på en bitleksak eller om man drar lite med fingret över tandköttet. Så vi får väl se om det är en liten vampyr vi får snart…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s