Potträning

Nu har vi kört rutinpottning med storebror morgon och kväll i vad som känns som en hel evighet (tror att det är närmare ett år, i slutet av sommaren). Det har snarare gått bakåt än framåt, så nu bestämde vi oss för att köra enligt ”Potträning på 3 dagar” och tjuvstartade idag och kör intensivt över midsommar. Sonen har en vecka kvar på föris därefter och är kanske lite dålig tajming (tvivlar starkt på att det bara kommer ta tre dagar), men tanken är att vi ska åka tåg till sommarstugan någon gång där under första semesterveckan så vore skönt om vi åtminstone lagt en slags grund tills dess, resonerade vi. Time will tell…

Våra förutsättningar: Sonen på 3 år och 2 månader har rätt bra koll på att i toaletten/pottan så kissar och bajsar man. Har hängt med oss föräldrar på toa och ibland suttit på pottan samtidigt, han har koll på vad vi gör där. När vi byter blöja på honom eller på lillebror säger han ”kiss” eller ”bajs”, och identifierar innehållet. Han säger även till ibland när han har bajsat i blöjan, så är väldigt medveten om vad det är och vad som HAR skett. Jag tror inte att han har full koll på vad som håller på att hända eller vad som kommer hända (dvs kan koppla att han känner sig nödig till att man kan gå på pottan), så det är det vi får jobba på! Han sitter på pottan varje morgon och kväll då vi byter till/från pyjamas, och borstar tänderna. Dessvärre har han vant sig vid att sitta med paddan också, vilket kanske tar fokus från att uträtta sina behov, men annars har han inget intresse att sitta där längre än två sekunder. Något att jobba på!

Vi plockade av blöjan när vi kom hem från föris (inte helt enligt metoden, men vi hade förberett sonen på att det skulle ske då). Jag hade laddat upp med ritblock, play-doh, tågbana, klossar, och pottan, samt tagit bort matta och andra överflödiga textiler på sonens rum, där vi höll oss. Jag var lite nervös då sonen har en tendens att klättra på väggarna efter typ 30 minuter i samma rum (också en anledning att jag tänkte att det kunde vara skönt att inte börja med en hel, lång dag) men det gick faktiskt förvånansvärt okej! Han lekte på med stor entusiasm och tyckte nog det var rätt skoj att mamma var med och lekte! Det tog lite mer än två timmar innan han kissade för första gången, på golvet. Sedan kom det ytterligare en golvkiss dryga timmen senare. Tyvärr hann vi inte över till pottan innan han kissat klart någon av gångerna. Jag tyckte att han visade rätt tydliga signaler genom att hålla med handen mellan benen, även ganska långt innan det kom nåt på golvet. Jag försökte peppigt säga ”nu är du kissnödig, kom så går vi på pottan!” när han visade, men han satt inte många sekunder där utan paddan trots att jag försökte hitta annat att underhålla honom med, läsa bok och ha nån leksak gick tvärt bort. Så det kom ju självklart inget på pottan på de ynka sekunderna. Sen åt vi kvällsmat med bar underkropp utan incidenter, och körde därefter på vanliga nattningsrutiner. Detta inkluderar paddan, och resulterade faktiskt i en stor kiss på pottan! Pottan har bokstavligen talat stått och samlat damm eftersom det inte kommit något i den på flera månader innan detta, så jag ser det absolut som ett framsteg!

Kanske att han får sitta med paddan under dagen imorgon för att kunna fånga upp hans signaler och visa honom att det kan komma nåt, eller att vi hinner till pottan mid-pee. Känns som att man måste vara blixtsnabb, för det är inte så att han kissade jättelänge och även om pottan stod precis bredvid kändes det långt bort. Blir kanske övning för mig med! Första halvdagen slutade i alla fall på topp, och jag är trots allt rätt pepp på morgondagen! Det kan absolut bli en pärs att hålla oss inne hela dagen (glad midsommar liksom…) men det ska nog gå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s