Potträning dag 1,5

Andra dagen men första heldagen med potträning avklarad! Jag måste säga att det gick över förväntan! Jag var nog lite seg i starten med att ta av blöjan på morgonen, ibland brukar sonen komma in till vår säng och somna om en stund, så sambon var uppe och ”hälsade” på honom, men det visade sig att han ville börja dagen där och då. När jag tog av blöjan kändes den relativt nykissad, men verkligen inte överfull ändå. Nu var klockan ca 06, och vi körde en tur på pottan som inte resulterade i något. Det kom inte heller något i pottan efter frukosten då vi körde vanliga morgonrutinen med ombyte och tandborstning. Någon timme senare sa han ”[namn] potta” och satte sig själv! Dock kom det inget i pottan då heller. Första kissen kom 9.35 och hamnade på golvet (hade alltså varit ”torr” i 3,5 timme då). Han reagerade lite själv tyckte jag, men vi hann inte över till pottan innan han kissat klart… Men han satte sig där en stund medan jag försökte vara pedagogisk och prata om att nu hade han kissat och nästa gång kanske det kommer i pottan. Tyckte mig se lite signaler som att han tog sig mellan benen och såg rätt typiskt kissnödig ut, men det dröjde till klockan 11 innan nåt hände nästa gång. Då var jag själv kissnödig och erbjöd sonen att gå på toa tillsammans med mig. Då minsann kom en rejäl kiss i pottan! Den fyllde seriöst halva pottan haha, och han var riktigt stolt!

Försökte tolka signaler och föreslog att han skulle sätta sig på pottan några gånger utan att nåt hände där, men han gick iaf och satte sig en stund. Vid 14.45 kom några droppar på golvet, som han avbröt snabbt antingen själv eller för att jag reagerade med ett ”Oj nu kissar du”. Erbjöd honom att sätta sig på pottan och där kom en stor kiss igen (inte lika rejäl som första, men ändå). 14.45 kom återigen några droppar på golvet, då var han ledsen för att dumma mamma inte lät honom kasta saker på henne eller något annat liknande fruktansvärt och det kom lite kiss. Igen erbjöd jag honom att fortsätta på pottan och han satte sig där och kissade ”klart”. Därefter gav han signaler som kändes mer bajsnödiga, han höll sig för mage och rumpa lite om vartannat och såg besvärad ut. Jag försökte guida honom att sitta på pottan utan att pusha för hårt. Några gånger satte han sig mer på mitt initiativ, några gånger självmant! Till sist kom en liten, liten klutt bajs i pottan vid 17-tiden. Vi körde kvällsmat och sedvanlig kvällsrutin med att sitta på pottan för pyjamas och tandborstning, då kom det ingenting. Jag övervägde en stund att hoppa kvällsblöjan men kände att det kanske var lite väl mycket. Har beställt hem engångsskydd som kan användas i både hans säng (där vi också har ett kisskydd från Ikea) och i våran (som inte har nåt annat skydd dessvärre), men vi hade inte tänkt på att det var midsommar och andra öppettider så det paketet ligger kvar i en instabox inne i närköpet. Oops. Men utöver det har det faktiskt gått toppen! Troligtvis har vi ändå fått lite på köpet för att vi kämpat på med att sitta på pottan varje dag även om han inte skött några behov där…

Så sammanfattningsvis tre små kiss på golvet (varav två fortsatte på pottan) och tre kissar och en bajs på pottan! Inte illa för att vara första heldagen! Han gör signaler även om det är långt innan och verkar kunna hålla sig rätt bra då det kan gå flera timmar mellan kissningar. Jag får i alla fall uppfattningen om att han är någorlunda medveten om vad som händer, och har tagit några egna initiativ. Dock får jag medge att han fortfarande får paddan för att sitta kvar längre än två sekunder (för att över huvud taget hinna uträtta några behov innan han tröttnar), men när han kissade första gången när jag själv skulle gå på toa så hade han bestämt bett om paddan och snällt suttit kvar och väntat tills jag hämtat den i ett annat rum, och vid det laget hade det redan kommit kiss i pottan. Så det går! Men definitivt något vi får öva bort, och att han ska kunna sätta sig och kissa lite snabbt för att kunna springa vidare och leka mera tror jag kan vara rätt lockande.

Jag tänker att vi helt fräckt går vidare till steg 2 efter detta, då man kan sätta på byxor och ge sig ut på lite kortare turer utomhus! Kul och rätt välbehövligt, även om jag är väldigt positivt överraskad över att han inte klättrat på väggarna eller blivit helt obstinat pga understimulerad. Kanske har det varit lite spännande att träna på pottan, och då att ha full uppmärksamhet hela dagen. Men ska absolut bli trevligt att lämna hans rum 😀

När bägge barnen var nattade däckade jag och sambon i soffan med hämtmat framför en film. Väldigt otraditionell midsommar, men det gör faktiskt ingenting. Ska bli intressant att fortsätta denna resa till att förhoppningsvis slippa ett av två blöjbarn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s