Potträning dag 10(.5)

Natten utan blöja resulterade i att sonen kissade i sängen utan att vakna. Inte jättemycket, men det blev ett blött täcke att ta hand om. Inte nu heller ville han sitta på pottan när han vaknade – han gick från att sova till att vilja bygga tågbana på typ två sekunder(!) och när han väl bestämt sig för något han vill göra är det svårt att bryta. Han höll sig dock i trekvart kanske innan han sa ”kissa pottan” och gick och satte sig och uträttade sina behov utan så mycket som verbal uppmuntran från mig. Vi fick även kiss i pottan vid morgonrutinen och när han visade signaler och jag föreslog att han skulle sätta sig på pottan.

Han hade pyjamasbyxor på sig hemma, som jag läst kunde underlätta att trigga muskelminne av att ha blöja på sig eftersom de brukar vara mjuka/lösa. Gick okej, till sist kom det dock i byxorna när han var inne i en lek på balkongen. Han sa till, ”Oj kissat blött!” och vi berömde honom för att han sagt till, och sa att nästa gång kommer det i pottan. Sen gav vi oss ut på utflykt, och återigen kom en stor bajs i byxorna som vi fick försöka åtgärda så diskret och smidigt som vi kunde. Jag märkte att han stannade upp och kom av sig i leken, sen sa han själv också till när det väl kommit, så det är kanske lite framsteg. Myrsteg, men ändå. Väl hemma gick det bra fram tills strax innan kvällsmat då han visade rätt tydliga signaler på att vara kissnödig i flera omgångar. När jag till sist lyckades övertala honom att sätta sig på pottan satt han där i några sekunder och tyckte sen att han var färdig. Istället kom det kiss i byxorna vid matbordet knappt 10 minuter senare. Efter nattningsrutin och ett misslyckat erbjudande om pottan efter att vi läst bok så gjorde han återigen en helomvändning efter att jag släckt och stängt dörren. Han klev upp och satte sig på pottan och fick snabbt och bestämt fram både kiss och bajs som vi tog hand om, när vi kom tillbaka från badrummet la han sig i sängen och vi sa godnatt, jag släckte och stängde. Två minuter stod han i dörröppningen med pottinsatsen i högsta hugg, och hade mycket kontrollerat fått fram mer. Det upprepades några gånger till innan han la sig ”på riktigt”.

Kanske är det delvis byxorna som är boven i dramat (går allra bäst när han är naken), men också att han är för upptagen med något roligt för att tänka på nåt sånt tråkigt. Sen kommer en dos envisa, ska bestämma själv och helst göra helt tvärtemot vad mamma säger. Han kan absolut mycket så länge han VILL, men är också en ganska trotsig kille. Också det här med att det är svårt att bryta av om han är mitt inne i eller har bestämt sig för något. Men det står inte helt och stampar, han har sagt till vid olyckor och verkade ganska besvärad av att det blir blött. Dessutom var det många fler fullträffar än olyckor, en del helt initierade av honom. Nu försöker vi köra på all in, eller ”all off” då min förhoppning är att inte sätta på en enda blöja till. Det är uttröttande (2 dagar av semestern avklarade och vi är slutkörda) men vi får vara bestämda och härda ut. Han kan redan jättemycket som han inte kunde för 1,5 vecka sen, och det är fortfarande imponerande tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s