En blöjfri helg i stugan

Vi har haft en intensiv men ändå härlig helg i sommarstugan. Den ligger vid en sjö, pittoreskt i de småländska skogarna, och är verkligen ett litet paradis! Dock är det ju full rulle från morgon till kväll eftersom storebror måste hållas under konstant uppsyn eftersom han troligtvis inte skulle ha några problem att fara till sjöss eller skogs så fort man vände bort blicken. Samtidigt så är måste man följa den sedvanlig mat- och sovklockan för lillebror, vilket försvårar lite då det varken finns el eller rinnande vatten. Så, för att blanda ersättning får man snällt koka upp medhavt ickebrunnsvatten, och jag hade missuppfattat lite när jag köpte en babymonitor som jag trodde var trådlös men som visade sig gälla endast ”föräldraenheten” medan den andra delen var tvungen att kopplas in i ett vägguttag 🚫 Men egentligen är det inte så mycket mer intensivt än att vara hemma nu när vi är mitt i potträningen och måste ha extra koll på storebror. Det positiva är i alla fall att man inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att hitta underhållning. Precis utanför dörren finns det bad (förra sommaren ville han knappt doppa tårna i vattnet, men for nu glatt ut och plaskade som om han aldrig gjort annat!), ro båt/fiska (”misk i vattnet!” upprepade en hänförd gosse typ 5857392 gånger), gå ut i skogen och plocka kottar/leta svamp eller bär/kolla på insekter, eller bara att springa runt.

Jag hade packat med mig någon blöja längst ned i packningen för säkert skull – men den fick ligga kvar orörd! Att vara blöjfri gick verkligen över förväntan! Resan upp bestod av att åka tåg (dryga 2h) för att sedan bli hämtade av barnens farmor och farfar och åka bil (ca 30 min) innan vi anlände till paradiset. Sonen kan numera rutinpottas om han är på humör eller eventuellt vid mutor, och hade inte gått precis innan vi gick hemifrån. Således kom en liten droppe kiss i byxan när vi stod på hållplatsen, där han duktigt satte sig och kissade. Sedan kissade han på pottan inne på tågtoan (erbjöd att testa att sitta på toastolen med vår toasits men den gubben gick inte) och det var jättespännande att spola den toan och att man kunde trycka på en knapp för att få vatten i handfatet. Sen höll han sig duktigt hela vägen fram till stugan, och hade inte en enda miss på hela dagen! Däremot så kom det i sängen varje natt, men jag tror att han sov väldigt djupt och dessutom i en ny miljö att det inte känns konstigt alls. Andra dagen hade han en kiss i byxorna, allt annat i pottan som han stolt sprang och tömde och tyckte att det var kul att involvera sin farmor och farfar. Sista dagen åkte han med svärmor in till ”stan” för att handla i affären och var borta i nästan två timmar utan någon olycka. Hemresan lyckades han hålla sig från strax innan vi lämnade stugan tills att vi landat hemma, över tre timmar dörr till dörr.

Han visar nästan övertydliga signaler som är svåra att missa om man har någon så när koll på honom. Ibland räcker det att säga ”du är kiss/bajsnödig, sätt dig på pottan”, så gör han det och gör direkt vad han ska. Andra gånger är det under mycket större protester, om man ber honom att sätta sig på pottan så springer han iväg. Hälften av de gångerna kan man få fatt honom och guida mot pottan så gör han ifrån sig. Annars får man försöka lirka och muta med något gott att äta/dricka eller någon rolig aktivitet. Ibland funkar inget, eller så sätter han sig under protester på pottan och det kommer inget… Någon gång ibland överraskar han och tar egna initiativ, och då är han jätteduktig. Känns som att han KAN, men det som är kruxet är att han inte alltid VILL. Men det gick ändå väldigt bra trots att man får vara beredd att hoppa in när man ser signaler, och nu får vi se hur det går på hemmaplan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s