4 veckors potträning

Nu har vi hållt på i fyra veckor, och har gått in i den tredje och sista fasen av potträningen; sonen har kalsonger på och vi har ställt in pottan i badrummet.

Ibland går det toppen, och det känns som att vi är ”färdiga”. Det kan gå flera dagar utan olycka och vi har kommit in i ett stadie där vi inte konstant har hans toalettbehov i främsta åtanke. Vi har varit iväg på utflykter i mängder, till stranden och till nöjesfält – vilket har gått så oförskämt bra! Vi kör en del rutinpottning typ innan vi ska gå på en buss/tåg/el dyl och när vi tycker att det gått ett tag sen sist. Hemma är han bra på att säga till att han behöver pottan, eller går helt själv, men när vi är iväg känns det nästan som att han går och håller sig. Vågar inte riktigt lämna det helt åt honom för helt pålitlig är han ändå inte… Men det har absolut gått väldigt bra!

Sen kommer vissa dagar som gör att vi inte kan slappna av helt. Idag är en sån dag. Vi var iväg och hade en toppendag igår, så storebror är säkert lite trött idag. Han visar det dock inte på ett klassiskt vis där han vill ta det lugnt och mysa typ, utan blir överenergisk istället, och försöker testa alla sina gränser. Han är alltid som mest busig och tålamodsprövande då. Samtidigt ränner han runt och är polis över sin lillebror. Intensivt värre. Med det kommer ett mindset där han tycks ignorera alla framsteg han gjort… I morse kissade han på golvet, fastän jag på ett väldigt icke-pushande sätt visat att pottan stod i badrummet och han kunde gå dit när han kände sig nödig. Istället smög han med en kiss på golvet, som kändes som att det var med mening (när han haft olyckor brukar han tala om det och visa för oss). Efter att jag någorlunda strängt sagt att kisset ju ska vara i pottan så var han duktig och sa till för en kiss och en bajs, kunde också vänta då det var upptaget i badrummet just då. Men innan man börjat få upp hoppet igen så kissade han lite i byxorna – inget jag tar för hårt på eftersom det bara var en liten fläck och han uppenbarligen slutade igen, han sa också ”Oj byxa blöt” och visade. Men då skulle han absolut inte gå på vare sig potta eller toastolen (försöker erbjuda toaring varje gång, vilket han väljer då och då), så jag fick aktivt sätta honom där. Han kissade lite snabbt och sa att han var färdig nästan innan han kissat klart. Ställde honom dock i duschen för att skölja av, och när jag spolade med vatten mellan benen började han kissa igen, och det var inte den lilla kissen heller. Så uppenbarligen hade han tänkt strunta i att gå, fastän han behövde. Vill inte behöva rutinpotta med tvång och mutor, men det går ju inte heller att ge honom fria tyglar. Men på det stora hela så har det ju gått väldigt bra! Som vanligt är det ju bara att fortsätta traggla på, och hoppas att dagar som denna kommer allt mer sällan… Och så ska vi försöka få in toaringen mer, känns onekligen smidigare än att han som nu kissar på pottan på en offentlig toa. Sen vet jag inte om man kan börja få till att stå upp och kissa, kanske förvirrar lite att man kan ställa sig överallt typ? Men det känns ju också rätt smidigt, speciellt om man skulle glömt potta/ring. Ska man försöka öva att sitta utan ”hjälpmedel” också, fastän det känns som att han är alldeles för liten? Många frågetecken, men kanske ett positivt tecken att man tänker på sånt nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s