Utvecklingsfas 6

Vi tar en paus från potträningsuppdateringar för att prata språng! Det hade helt gått förbi mig att lillebror är mitt i nästa språng just nu! Som vanligt har vi inte märkt så mycket på vår lilla solstråle. Möjligen har han sovit lite sämre, men det kan också ha med värmen att göra, eller för att han är himla rörlig nu och helst inte vill ligga på rygg. Han lyckas vända sig över på mage en hel del, vilket såklart är okej om han skulle sova så, men problemet är att han tycks väcka sig själv i processen. Så flera gånger under nätterna får vi gå upp och vända tillbaka honom, och oftast ge nappen som trillat ut. Sen somnar han snabbt om. Ibland behöver vi vagga honom, men för det mesta räcker vändningen och nappen. Detta är relativt nytt, men kan faktiskt ha pågått sedan innan språnget…

Så, vad innebär nu denna utvecklingsfas 6: kategorier? Barnet lär sig att dela in saker i kategorier, och är dessutom väldigt intresserad av att utforska sin omvärld för att göra detta kategoriserade. Barnet kan förstå att ett djur i en bok är samma som djuret i verkligheten och kan även associera ett läte till djuret. Här har jag samtidigt en treåring som ser en ko och självsäkert säger ”häst!” så detta gör mig ju inte ett dugg stressad… 😬

De små barnen ska även klara av att kategorisera känsel, och para ihop kalla, kladdiga, mjuka, osv saker. Vi har märkt att lillebror mer och mer undersöker saker med händerna, snarare än att direkt stoppa dem i munnen. Han verkar också väldigt nöjd med att sitta i vagnen och se sig omkring, vilket passar oss utmärkt! Vi ska ha 17 dagar kvar i språnget, så får se om vi märker fler förändringar, bra som dåliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s