Halv halv potträningsvecka

Potträning på halvfart var kanske inte en toppenidé, men det går framåt som en bergochdalbana. I måndags (dag 4,5) tog vi av blöjan efter föris till en hel del protester, vilket dock lugnade sig rätt snabbt. Sen körde allt ihop sig. Vardagspusslet. Sambon skulle laga mat, och mitt i allt var det dags för lillebror att både äta och sova. Vi hängde alla ute på balkongen på eftermiddagen, då är där skuggigt och väldigt skönt i värmeböljan, och jag satt också och matade lillebror där medan sambon var i köket. Tänkte jag i alla fall, det visade sig att han var på toa just när storebror började springa fram och tillbaka från balkongen och lägenheten för att hämta ut lite leksaker – och att passa på att kissa på golvet 😔 Han sa snällt till ”kissat” när det väl hänt, men blev ju inte så pedagogiskt träningstillfälle av det… När jag sen var i sovrummet för att natta lillebror (var borta i 5-10 min) så skedde samma sak fast med bajs. Då var sambon i närheten och kunde kolla till honom, men eftersom han inte lyckats komma längre än något kapitel i boken så bemötte han det med ”du får ju säga till när du är bajsnödig!” vilket inte är helt enligt metoden. Jag kände mig uppgiven och kass, att allting gick dåligt och bara blev fel. Att min son blev helt förvirrad av att springa med blöja halva dagen (fått sitta på toan på föris på rutin, men då har det ju såklart inte kommit nåt) och att vi inte följer metoden rätt. Har barn blivit pottränade även utan denna metod i alla dessa år? Oh ja. Blir det bättre av att man tar illa vid sig och blir överfokuserad? Absolut inte. Men jag kunde inte riktigt låta bli. Det kom lite kiss sen på pottan vid nattningsrutinen, så det kändes ju lite bättre, men fortfarande inte helt ”rätt”.

Tisdagen (dag 5,5) började med att sonen absolut inte ville gå på pottan när han vaknade, och blev ledsen/förbannad när jag försökte. Troligen hade han redan kissat i blöjan nyss och behövde inte gå, så jag lät det passera. Tog av blöjan till lite protester, men så hittade han något kul att leka med och kom över det. Men sen satte jag ju ändå på blöja igen någon timme senare med någon halvhjärtad förklaring att ”du ska bara ha blöja på föris, vi tar av den igen när du kommer hem i eftermiddag”. När han sen kom hem blev han jätteledsen när jag tog blöjan och jag kände mig så dum och dålig. Skulle jag bara skita i det och köra om till helgen när vi har semester? Men då hade jag redan tagit av den, och jag ville inte orsaka mer förvirring utan höll i, även om jag hade en liten klump i magen.

Det hade jag inte behövt ha! För rätt var det var så sa sonen ”Oj, bajsa!”, tog sig mellan benen, och gick på uppmaning och satte sig på pottan, drog ner byxorna själv och då hände det! Han bajsade lite och kissade. Sa ”färdig” och gick stolt och hällde ut i toan. Allt detta utan att han satt med paddan, som har känts som ett stort hinder att ta oss över. Bara sådär. Inte nog med det, han upprepade samma sak en stund senare med en fullträff (han sa visserligen bajs men det kom kiss och en fis, men men)! Sen kom det lite kiss i soffan innan vi avslutade med kiss i pottan under nattningsrutinen. Från att det känts hopplöst till hoppfullt på en eftermiddag!

Natten till onsdagen (dag 6,5) var minst sagt kaosig. Lillebror är inne i en period då han är lite mer svårsövd vid nattningen och dessutom vaknar och tomtar omkring en bra stund innan man kan få honom att somna om igen. Kanske värmen, kanske tänder på g? Nästa språng ska vara ett par veckor bort, men kanske nåt som spökar redan. Hur som helst så har det varit lagom skoj. Nu vaknade även storebror 04.30 och tyckte att det var dags att ta morgon. Jag tog med honom till badrummet halvt groggy där han nästan fick panik över att jag erbjöd pottan, och han höll bestämt tag i byxor och blöja när jag försökte ta av dem. Var lite för trött för att orka pusha honom, återigen tror jag att han redan hade kissat i blöjan. Sen slutade det med att vi bytte barn, jag gick och försökte natta om lillebror medan sambon var med den större ligisten. Det visade sig att de haft blöja på hela morgonen fram tills att det var dags att gå till föris, och tjaa, det kan ju inte ha varit mindre förvirrande antar jag. Kanske ska plocka nattblöjan också till helgen och verkligrn gå all in, för att se hur det går. Kanske är det som behövs. Kom på också att vi troligtvis borde haft med ombyte och sånt även på den korta utflykten häromdagen, då han bajsade i byxorna och fick gå hem. Boken var lite otydlig där, eftersom de uttryckte att barnet i korta perioder skulle öva på att inte ha tillgång till pottan och det längre fram blev tal om att ta med potta och ombyte på längre utflykter. Det hade nog inte blivit lika stor grej av det om vi inte fick avbryta leken helt och gå hem, utan att vi skulle bytt om och fortsatt. Lätt att vara efterklok såklart. Det är väl en lärdom för alla den här processen, och det får vi ta med oss. Sonen ska hämtas om ett par timmar på föris, sen får vi se hur denna eftermiddag går. Sen två dagar till på föris. Men vi tar ett steg i taget, och hänger på bergochdalbanan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s