Potträning på heltid igen

Vad är det med barn och vakna extra tidigt när man är ledig? I morse, som en härlig inledning på semestern, tog storebror morgon kl. 05.30… 🥱🥴 Då var det bara upp och av med blöjan som gällde. Han hade redan kissat i den tyvärr, och ville inte sitta på pottan. Men 20 minuter senare, när vi börjat bygga tågbana och ha oss, så satte han sig själv på pottan och bad om paddan. Han fick sitta där ett tag, och det kom kiss. Vi lekte i 1,5 timme till innan han sa ”bajsa” och satte sig på pottan efter uppmaning från mig. Igen bad han om paddan, och igen fick vi en träff (dock bara kiss). Vi åt frukost och körde morgonrutin då det också kom kiss i pottan. Vi hade kört naken på underkroppen tills dess, men det kändes som att det gick bra och jag satte då på ett par byxor.

Byxorna var kanske en mindre bra idé. De senaste fem dagarna har byxor inneburit blöja (sen har han mest gått naken hemma om eftermiddagarna), så det kanske gjort honom lite förvirrad. Med byxorna på var det nämligen som att han inte brydde sig alls om att han uträttade sina behov. Han sa ”Oj, blöt” någon gång, annars var det jag som fick uppmärksamma honom på att han höll på att kissa och att det ju skulle vara i blöjan. Fick honom att avsluta några olyckor i pottan, men lyckades inte få honom att sätta sig när han visade signaler. Han sprang därifrån, eller så satt han en stund och ville ha paddan men det kom inget i pottan fastän han suttit ett tag. Han som varit så duktig och kunnat kissa på begäran innan, men icke!

På eftermiddagen gick vi en sväng till en lekplats, och ännu en gång prickade han in en bajs i byxorna. Denna gång hade vi dock med både potta och ombyte, men trots att vi övertalade honom att sitta på pottan efter att han visat lite signaler på att behöva gå så satt han bara en jättekort stund innan han sprang och lekte igen med en tom potta bakom sig. Så då slutade det med att det kom i byxorna, och vi gick ställa oss lite diskret bakom en bänk och byta. Inte helt lätt eller smidigt, men vi kunde leka lite till och gå och köpa glass så vi fick ett fint avslut utan sura miner. Sen kissade han obesvärat i byxorna igen när vi kom hem, och han fick gå naken igen efter en dusch. Det skedde inga fler olyckor, men han var också rätt hyperaktiv och ville inte sitta på pottan vid nattningen eller efter att jag läst böcker för honom.

Sen, däremot, när jag sagt godnatt och släckt och visat pottan dröjde det inte länge innan han ropade på oss. Då stod han där med den löstagbara delen av pottan redo att tömma, och hade då satt sig och både kissat och bajsat lite. Han följde stolt med till badrummet och körde hela proceduren, sen la han sig snällt i sängen och sa godnatt. Och så upprepades samma sak igen. Och igen. Kanske… fjorton gånger eller så, med några minuters mellanrum. Då hade han alltså satt sig på pottan på eget initiativ, utan paddan, och effektivt skött sina behov med vilje igen. Och igen 🙃

Känns som att det är lite tal om att han kan när han vill, som mycket annat. Är han inte på humör så är det helt hopplöst att få honom att ta på sig skorna själv tex, fast han definitivt kan när han själv känner för det. Hoppas verkligen att pottan inte kommer räknas in där! Sen tror jag absolut att det har blivit lite lustigt att ha blöjan ibland och ibland inte. Så inatt sover han utan! Vi ska försöka att inte sätta på honom blöja igen, men det återstår att se ifall han känns redo att resa med tåg ca 1h 45 min till sommarstugan om en dryg vecka. Sambon är som vanligt lite mer avslappnad och tycker att det är ju bara att ta med nåt att sitta på och köra, och det är nog rätt inställning. Ska hur son helst bli väldigt spännande att se hur natten går, och om det blir bättre med byxorna imorgon. Han kan ju gärna få gå naken hemma och öva på sin kontroll, men han kommer ju vara tvungen att klä på sig byxor så småningom ändå. Vi har tagit både något steg framåt och något steg bakåt idag, men huvudsaken är väl att vi fortsätter röra på oss. Imorgon är en annan dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s